péntek, szeptember 04, 2015
   
Szövegméret
Please update your Flash Player to view content.
 QUBER - get it free

Foghúzás - fájdalom nélkül

Mikor szükséges eltávolítani egy fogat?

 • olyan, a fog okozta gyulladások fennállása esetén, amelyek nagy fájdalommal járnak, és egyéb kezelési lehetőség (például gyökérkezelés, gyökércsúcs-rezekció) már nem merül fel; továbbá abban az esetben, ha a fog gyulladása már a környező fogakat veszélyezteti
 • olyan mértékű, a fog okozta gyulladás áll fenn,amely tályogképződéssel jár
 • letört, totálisan elszuvasodott fog esetén, amely már nem állítható helyre illetve fogpótlás céljára sem építhető fel
 • abban az esetben, ha a fog tartószövetei (vagyis a fogágy) fogágybetegség (köznapi nevén: fogínysorvadás) következtében olyan mértékben károsodtak, hogy a fog vészesen mozog

Sok esetben a fog még megmenthető például gyökérkezeléssel, gyökércsúcs-rezekcióval - még akkor is, ha azt a páciens eserdetileg nem úgy gondolja.
Ilyenkor minden esetben a fog megtartását javasoljuk. A fogat tehát csak akkor távolítjuk el, ha az már végképp menthetetlen.

A bölcsességfogak eltávolítása az esetek nagy részében indokolt. A bölcsességfogakról itt olvashat bővebben.

Mikor szükséges eltávolítani egy fogat?

Mitől lesz a foghúzás fájdalommentes?

A foghúzást szinte minden esetben helyi érzéstelenítésben végezzük. Erre a legjobbnak az Ubistesin (3M) illetve Ubistesin Forte (3M) érzéstelenítőszereket találjuk.
Ugyanezt az érzéstelenítőszert alkalmazzuk az esztétikai fogászati kezeléseknél, a gyökérkezeléseknél, a héjkerámia készítésnél és minden más fogászati kezelésnél is; sőt a szájsebészeti beavatkozásokhoz és az implantációhoz is ezt használjuk. A gyermekfogászati kezelések is fájdalommentesen végezhetőek el vele.

Az Ubistesin injekció articain származék. Ez az érzéstelenítő a legkiválóbbak közé tartozik.
Az Ubistesin injekció articain származék. Ez az érzéstelenítő a legkiválóbbak közé tartozik. Hatáserőssége többszörösen nagyobb, mint a hagyományos lidocain-származék érzéstelenítőszereké.
A beadás után másodperceken belül kifejti hatását és 3-5 perc múlva eléri hatásmaximumát. Körülbelül másfél óra múlva teljesen kiürül a szervezetből.
Allergia vele szemben - mai ismereteink szerint - nem alakul ki (de amid- és szulfit allergiásoknál ismertek keresztallergiás esetek).
A helyi érzéstelenítő szerek érszűkítő anyagot tartalmaznak.
Az Ubistesin adrenalin helyett epinefrint tartalmaz, amely korszerűbb anyag.
Összességében erről az érzéstelenítő szerről kijelenthető, hogy fájdalommentes fogászati beavatkozást biztosít.
Az Ubistesin (3M) illetve Ubistesin Forte (3M) érzéstelenítőszerek steril üvegpatronban kerülnek forgalomba.
Az üvegpatronba zárt érzéstelenítőszert speciális Carpule  fecskendő segítségével lehet beadni.
A fecskendőhöz illő tűk speciálisak, igen vékonyak és hajlékonyak. Emiatt valóban fájdalommentes az érzéstelenítés.
A fájdalommentesség a páciens és az kezelőorvos közös érdeke. Senkinek sem szeretnénk kellemetlen perceket okozni, és a fogorvos illetve a szájsebész is csak úgy tud összpontosítva dolgozni, hogy nem okoz fájdalmat a páciensnek.
Az érzéstelenítőszert speciális Carpule fecskendő segítségével lehet beadni. A fecskendőhöz illő tűk speciálisak, igen vékonyak és hajlékonyak. Emiatt valóban fájdalommentes az érzéstelenítés.

Foghúzás után - tanácsok

 • Foghúzás után egy-két órával vegyen be egy szem fájdalomcsillapítót.
  Így a beavatkozás utáni közvetlen sebfájdalom elkerülhető. Valószínűleg több fájdalomcsillapítóra nem lesz szüksége.
 • A foghúzás után közvetlenül nem szabad öblögetni és köpködni. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a sebről leeső vérömleny nyomán vérzés indul meg.
 • Ameddig az érzéstelenítő hatása tart, nem szabad ennie! Ellenkező esetben komoly sérülést okozhat a saját szájában.
 • Inni lehet, de az az elmélet, hogy a tömény szeszes ital fertőtlenít jelen esetben téves; sőt káros is, mert inkább a vérzést indítja meg.
 • A fogeltávolítás utáni napokban különösen fontos a megfelelő szájhigiéné fenntartása. Ha lehet, még többet kell fogat mosni, mint egyébként. Jó szolgálatot tesz, ha szájfertőtlenítő oldattal öblöget (persze nem közvetlenül a foghúzás után).
 • Ha gyulladt volt a fog illetve környezete, előfordulhat, hogy láz jelentkezik. Ilyenkor a szokásos lázcsillapító gyógyszereket használja.

Ha ezeket a tanácsokat betartotta, nagy a valószínűsége, hogy a foghúzás helye rendben gyógyul. Sajnos komplikációk ennek ellenére előfordulhatnak. Ilyenkor keresse fel fogorvosát, szájsebészét, és ne kísérletezzen a “népi” gyógymódok széles palettájával.

Cimke: fájdalommentes foghúzás | fogeltávolítás | foghúzás

Online bejelentkezés

Jelentkezzen be egyszerűen!
Klikk a fülre!weboldalt a korszerű böngészőkre optimalizáltuk.
Letöltéshez klikk az ikonra!

Firefox 3.0+ Internet Explorer 7+ Safari 3.1+ Opera 9.5+ Camino 1.0+ Chrome 1.0+

Ki van itt?

Oldalainkat 3 vendég böngészi